Skip to main content

Om AvAsta

AvAsta grundades av Asta Kärrbrand år 1956 i Kungsbacka under namnet Tölö vårdhem. I 65 år har familjen Kärrbrand drivit och utvecklat verksamheten enligt de värderingar som bolaget grundades på: att via kvalitet, kompetens, omtanke, engagemang och glädje höja livskvaliteten för människor som behöver vård och omsorg.

AvAsta erbjuder idag äldreboenden och individanpassade boenden för vuxna med funktionsvariationer. Inom vår företagsgrupp finns det 154 lägenheter fördelade på fem boenden. De som flyttar till något av våra boenden ska få en högre livskvalitet och bästa möjliga förutsättningar till ett självständigt liv. Vi drivs av visionen att alla ska ha rätt till ett bra liv och ett tryggt hem.

Det här är berättelsen om AvAsta

1950
1956

Asta får tillstånd att bedriva ”enskilt vårdhem”

Under 1950-talet arbetade Asta Kärrbrand på ett mentalsjukhus. Det var under denna tid som hennes dröm om ett eget vårdhem började växa fram. Asta var övertygad om att patienternas livskvalitet kunde höjas om vården utfördes i mindre institutionslika förhållanden. Hon ansökte därför om tillstånd att få starta ett enskilt vårdhem i sitt eget hem. Den 30 september 1955 ger Curt Åmark, överinspektör för Sinnessjukvården i riket, sitt medgivande till Astas enskilda vårdhem som hon kallade Tölö vårdhem. Asta kunde sedan ta emot de första boende som fick dela bostad med henne och hennes familj.

Att som kvinna på 1950-talet våga utmana de etablerade institutionerna måste ses som unikt. Vid starten låg Astas vårdhem verkligen i framkant för det skulle dröja till 1970- och 1980-talet innan avvecklingen av mentalsjukhusen tog fart på riktigt.

1980
1988

Astas son Bengt-Erik tar över

Astas son Bengt-Erik Kärrbrand tar över driften av verksamheten.

1990
1993-1997

Tölö Vårdhem byter namn till Astagården

När LSS implementeras 1993 omvandlas det gamla vårdhemmet till ett gruppboende med 6 lägenheter enligt LSS.

1997 expanderas verksamheten genom att ett nytt boende byggs på fastigheten och 18 lägenheter för personer med psykiska funktionsvariationer invigs. I samband med detta byter verksamheten namn till Astagården.

2000
2004

Boendet i Majorna öppnar

2004 öppnades boendet på Djurgårdsgatan i Majorna, Göteborg. Boendet består av två delar med totalt 15st lägenheter för personer med psykiska funktionsvariationer.

2010
2014

Astas andra son blir delägare och tredje generationen börjar arbeta i företaget

Astas två söner Bengt-Erik och Thomas äger från och med 2014 hälften av verksamheten vardera. I samband med detta börjar Astas barnbarn arbeta i företaget.

2016

2016 öppnar det nybyggda boendet i Kvillebäcken, Göteborg

I april 2016 öppnades det moderna och nybyggda boendet på Hisingen. Boendet består av totalt 12st lägenheter, varav 9st LSS, 1st träningslägenhet och 2st lägenheter som används som personal- och gemenskapsutrymme.

2018

Nytt BmSS öppnas i Mölndal

Vårt nyaste boende med särskild service (BmSS), Stallbacken, färdigställdes och flyttades in i januari 2018. Boendet ligger i Mölndal och består av 18st lägenheter, varav 13st LSS, 2st träningslägenheter och 3st för gemensamma och personalutrymmen.

2018-2021

Markanvisning, utveckling och invigning av Sisjödal

Våren 2018 vann vi den första markanvisningstävlingen som Göteborgs Stad har arrangerat där syftet var att uppföra ett äldreboende. Tillsammans med Dawasta, ett fastighetsbolag, har vi sedan dess utvecklat ett modernt och väldigt fint äldreboende som kommer slå upp dörrarna i januari 2021.

På Sisjödal ska man känna sig trygg, få förutsättningar att vara så självständig som möjligt och kunna njuta av livet till fullo. Här har man tillgång till gym, lounge med öppen spis, stor takterrass och Sisjöns vackra natur. Nylagad mat serveras direkt från vårt egna restaurangkök i huset

Vision & kärnvärden

Vi har ett mycket långsiktigt perspektiv, tredje generationen jobbar idag i företaget. För oss är det viktigt att driva och utveckla företaget i enlighet med de kärnvärden som har funnits med sedan Asta grundande verksamheten 1956: att via kvalitet, kompetens, respekt, ansvar, engagemang och glädje höja livskvaliteten för människor som behöver vård och omsorg.

Vi håller starkt fast vid Astas vision om att alla borde ha rätt till ett bra liv och ett tryggt hem. Genom att arbeta mot denna vision ska vi bli det första valet för alla människor som behöver vård, omsorg eller stöd.

För oss är det självklart att utvecklas och utveckla. Vi är en lärande organisation med kontinuerlig fortbildning som skapar förutsättningar för att göra ett förstklassigt arbete. För att leva upp till våra intressenters och våra egna högt ställda förväntningar, arbetar vi ständigt och systematiskt med kvalitetsarbete i alla led. Vårt mål är att skapa förutsättningar för ett mer självständigt liv för de som bor på våra boenden. Vi strävar efter att skapa hemtrevliga miljöer, servera god mat lagad från grunden och erbjuda möjlighet till aktivitet eller andra upplevelser som får de som bor hos oss att längta, uppleva och känna.